Vad är UI/UX och varför är det viktigt att jobba med?

UI-design och UX-design är två, ofta förvirrande, termer i webb- och appdesign. De placeras vanligtvis i en enda term, UI / UX-design, och från ytan verkar de beskriva samma sak. Det är ofta svårt att hitta solida beskrivningar av de två termerna som inte går för långt in i jargong. Men ni kan vara lugna! Vi ska göra vårat bästa med att förklara hur det fungerar.

Vad betyder UI / UX?

UI är en förkortning för User Interface. Ett användargränssnitt är punkten för interaktion och kommunikation mellan människor och datorer på en enhet, webbsida eller app. Användargränssnitt gör det möjligt för användare att effektivt kontrollera och använda datorn eller enheten de interagerar med. UX är en förkortning av User Experience och handlar kort och gott om användarupplevelsen. Användarupplevelsen handlar om att ha en djup förståelse för användaren och vad de behöver, vad de värderar, deras förmågor och även deras begränsningar.

Testa om ni har bra UX på hemsidan!

Klicka på knappen nedan för att göra testet, helt gratis!

Gör test

Hur fungerar det?

Ett sätt att se på UI / UX design, kan vara analogt. Ser man till människans kropp så kan man kalla UX för den fysiska kroppen, alltså armar och ben. UI skulle då vara det som får armar och ben att fungera, alltså reaktionsförmågan, tankar och sinnen. UX fungerar inte utan UI, och UI fungerar inte utan UX. Om man utgår från den vetskapen blir resultatet bäst.

UI/UX planering med hjälp av skissar.

Varför ska man använda det?

UI / UX -design är minst lika viktigt för er som för era besökare, och tillsammans avgör det om användarupplevelsen blir succé eller fiasko. Det är viktigt för er verksamhet att användarbarheten ((UX) alltså interaktionen mellan besökare och produkt) på er hemsida eller app, är så pass genomtänkt att kunder och besökare känner sig nöjda, och som följd blir mer lojala och köpbenägna. För att lyckas med en genomtänkt UX så måste ni tänka som besökaren. Vad vill jag göra här? Hur vill jag agera på webbplatsen/appen? Man bygger upp armarna och benen. För att sedan komplettera dessa funktioner så jobbar man med UI som ska göra det enkelt och tydligt för besökaren att agera som den vill. Man ger verktyg till armarna och benen så att de fungerar och ser ut som de ska. Om det inte hade funnits välutvecklad UI tillsammans med UX, så hade kunden troligtvis blivit motsatsen till nöjd.

Överkurs

Genom att arbeta med UI och UX tillsammans, så skapar man plattformar som vilken besökare som helst förstår och kan använda. För att göra en krånglig sak lite mer komplicerad, så kan användarupplevelsen bli ännu bättre om man förstår och anpassar sig efter sin målgrupp.

Ett exempel: Region Stockholms hemsida har besökare över hela Stockholm, unga som gamla. Deras hemsida behöver därför anpassas till en väldigt bred målgrupp i utseende och funktion. Om de utvecklar sin UI / UX utefter en besökare som är van med att använda webb och sociala medier, så kommer en annan besökare som inte alls har den bakgrunden, inte kunna använda hemsidan. Det är därför väldigt viktigt att anpassa sin UI och UX efter rätt målgrupp, utefter hur den ideala besökaren tänker och hur besökaren vill agera.

Hur kan vi hjälpa dig?

Vi på Leyout jobbar dagligen med UI och UX. Vi anpassar oss till din målgrupp för att utveckla den ultimata profilen för just din verksamhet. Behöver du hjälp med att förbättra användarupplevelsen på din hemsida? Eller vill du fråga oss om hur gränssnittet blir som bäst? Kontakta oss så pratar vi gärna om vad vi kan göra för dig.

Active collaboration
When:
Client:
Services:
CX/UX
Web